timpul_liber

Timpul liber

By Elena Stroe

În viață există anumite ”ceva-uri” pe care nu le putem cumpăra și sunt ireversibile. Unul dintre acestea este timpul. Însă, ce este și mai exclus din viața oamenilor, în ultimii ani, este timpul liber.  Câți dintre voi mai știu în mod real, conștient că se pot bucura de timp liber?

 1. TIMP, (II, V) timpuri, s. n., (III) s. n., (IV) timpi, s. m. I. S. n. Mediu omogen și nedefinit, analog spațiului, în care ne apare succesiunea ireversibilă a fenomenelor. II. S. n. și (înv.) m. 1. Durată, perioadă, măsurată în ore, zile etc., care corespunde desfășurării unei acțiuni, unui fenomen, unui eveniment; scurgere succesivă de momente; interval, răstimp, răgaz. […] 2. Perioadă determinată istoric; epocă. […] III. S. n. Stare a atmosferei într-o regiune, pe o perioadă dată, determinată de ansamblul factorilor meteorologici. IV. S. m. și (rar) n. Fiecare dintre fazele sau momentele unei mișcări, ale unei operații, ale unui fenomen, ale unei acțiuni etc. […] V. S. n. Categorie gramaticală specifică verbului, cu ajutorul căreia se exprimă raportul dintre momentul vorbirii, un moment de referință și momentul în care se petrece acțiunea sau în care este adevărată o anumită stare de lucruri. […]– Lat. tempus, -oris. – sursa: DEX ’09 (2009)

 2. LÍBER2, -Ă, liberi, -e, adj. 1. (Despre oameni) Care se bucură de libertate, de independență individuală și cetățenească, care are drepturi politice și cetățenești depline. […] 2. (Despre oameni) Care are posibilitatea de a acționa după voința sa, de a face sau de a nu face ceva; care nu este supus niciunei constrângeri; slobod. […] 3. (Despre acțiuni) Care nu este supus unei restricții cu caracter arbitrar. […] 4. (Despre timp) De care se poate dispune la bunul-plac, care este în afara obligațiilor (profesionale). […] 5. (Despre bănci, scaune, locuințe etc.) Care nu este ocupat, gol; neînchiriat. 6. (Despre oameni) Care nu are obligații față de alții; neangajat, disponibil. 7. Care este lipsit de artificialitate, natural, degajat, armonios, ușor. […] 8. (În loc. adv.) în aer liber = în plin aer, în mijlocul naturii. […] – Din fr. libre, lat. liber. – sursa: DEX ’09 (2009)

Timpul liber – pierdere de vreme

Pentru unii timpul liber este o pierdere de timp. ”De ce să nu faci ceva util?”, spun ei, atunci când cineva le sugerează să se bucure de timpul lor liber. Aceștia sunt oamenii pe care societatea îi denumește workaholici. Acei oameni care sunt dependenți de muncă. Evident că și comportamentul lor are o cauză care țintește spre o finalitate: atingerea unui ideal, target, să muncească, să producă ceva constant, etc. A face ceva util, înseamnă pentru ei, a face ceva ce este cuantificat și care să le aducă un beneficiu real, racordat la activitatea și efortul pe care îl depun. Timpul liber este asociat cu un timp în care nu produci nimic, drept urmare este inutil, pierdut.

Timpul liber – un lux

Pentru alții timpul liber este un lux. ”Nu am timp.”, spun ei, atunci când cineva le sugerează să se bucure de timpul lor liber. Sunt oamenii care tânjesc după timpul liber, însă, în mod real se implică în foarte multe activități fără a ține cont de o prioritizare a acestora și mai ales de semnalele pe care organismul li le oferă ori de câte ori este solicitat. Să nu uităm de burn out, despresii, colaps, atacuri cerebrale, căderea părului, pierdere de kilograme, luare în greutate, interacțiuni față în față reduse, pierderea prietenilor, etc.

Timpul liber – timpul liber

Pentru alții timpul liber este timpul liber, așa cum este firesc. Sentimentul acela în care după o săptămână de muncă, o oră de efort, etc., fiecare se bucură de răgaz, de relaxare, de petrecerea timpului cu cei dragi, de tot ce îl înconjoară, și alege să se bucure de un timp care este ireversibil. Sunt acei oameni, care sunt conștienți că viața nu înseamnă doar muncă, țeluri, check-list-uri și ritm alert de viață. Sunt oameni care care merg pe toată talpa, își relaxează toți mușchii, zâmbesc larg la lucruri/oameni pe care îi văd zilnic, se opresc când nu mai pot, își ascultă semnalele corpului, aleg să își trăiască viața conștienți de frumusețea ei și nu fac din viață un scop spre fericire, ci simt fericirea trăind viața.

Timp avem toți. Modul în care îl percepem este diferit de la om la om. Timpul este relativ. Există aici și acum. Timpul material trece. Ce contează cel mai mult, este modul în care această trecere are loc. Bucurați-vă  de timp, de timpul vostru, căci, ce a fost nu va mai fi și ce urmează nu știm! Sunteți aici. Vă recomand:

 • să vă bucurați de prezența partenerului;

 • să vă sunați oamenii dragi mai des;

timpul_liber

 • dar mai ales să îi vizitați;

timpul_liber

timpul_liber

 • să faceți lucruri noi;

timpul_liber

 • să priviți cerul;

timpul_liber

 • să vă jucați (jocul este reprezentativ copilăriei, însă, la adulți apare sub altă formă și ajută enorm la petrecerea timpului liber);

timpul_liber

 • să vă bucurați de apus și răsărit;

timpul_liber

 • să vă bucurați de prietenii ”necuvântători” (câine, pisică, hamster, etc);

timpul_liber

timpul_liber

timpul_liber

timpul_liber

 • să priviți cu atenția locurile prin care mergeți zilnic;

timpul_liber

 • să vă răsfățați cu ceea ce vă place;

timpul_liber

 • să te bucuri de compania oamenilor noi din viața ta sau cei pe care îi revezi, trăind clipa;

timpul_liber

 

 • să călătoriți pentru a cunoaște lumea în care trăiți;

timpul_liber

 • să vă bucurați de pasiunile pe care le aveți;

timpul_liber

 • să leneviți pur și simplu într-un loc în care mergeți pentru prima dată;

timpul_liber

 • să contemplați cu ochii închiși/deschiși;

timpul_liber

 • să vă bucurați de natură;

timpul_liber

 

 • să dansați;

timpul_liber

 • să citiți;

timpul_liber

 • să fiți voi înșivă.

timpul_liber

timpul_liber

timpul_liber

You might also like

Inca de la inceput
Read more
(Re)Intalnirea cu Clujul
Read more
Cand n-o sa mai fie
Read more
Daca vrei sa reusesti
Read more

0 comments

Leave a reply