alegerile_lecții_sau_eșecuri

În viață oamenii au un parcurs pe care, fie îl fac deschiși și pregătiți să învețe și să descopere, fie îl fac limitându-se și fiind pregătiți oricând să creadă că au eșuat, deși au încercat să facă tot ce era mai bun (din puntul lor de vedere).

ALÉGERE,alegeri,s. f.1. Acțiunea de a (se) alege și rezultatul ei. […]2. (Mai ales la pl.) Desemnarea prin vot a membrilor organelor reprezentative ale statului, ale unor organizații etc. – V.alege. – sursa: DEX ’09 (2009)

Există discuții despre ieșirea din zona de confort, însă există și versiunea celor care consideră, că nu este indicat să ieși din zona de confort, căci ea ne aduce stabilitate psihică, ne aduce eficiență în activitatea de zi cu zi și nu ne creează o stare de disconfort.

Începusem să scriu ceva în drum spre Cluj, despre când ai făcut ultima oară ceva pentru prima dată. Și această întrebare aduce cu ea ieșirea din zona de confort pur și simplu prin esența sa. Fiecare dintre noi avem principii de viață și valori morale după care ne ghidăm. Însă modul în care facem acest lucru este diferit de la individ la individ. Astfel că ne raportăm la viață în mod diferit.

Pentru unii viața este o luptă.

Sunt acele persoane care aleg pentru că trebuie să răzbată într-o lume a lor, unde se raportează la alții și se compară, unde luptă să facă mai bine, să facă totul, să facă perfect, să preia alte sarcini dacă este nevoie, să ajungă un câștigător al unui război pe care îl dau cu viața. Pentru ei, viața îi pune la încercare, alegerile sunt grele și dacă efectul nu este cel estimat de către aceștia este considerat ca fiind un eșec, o invalidare a luptei lor. Pentru ei, viața este percepută ca fiind dificilă, sinuoasă și grea. Mereu este ceva ce trebuie rezolvat, mereu există ceva care nu se ”aranjează” și de care nu sunt mulțumiți, pentru că mereu se poate și mai bine.

alegerile_lecții_sau_eșecuri

Pentru unii viața este o aventură.

Sunt acele persoane, pentru care, alegerile sunt experiențe din care învață ceva indiferent de efectul acestora, ei consideră efectul nescontat de ei ca fiind o lecție din care au de învățat, caută să cunoască, exploreză diverse posibilități, pun preț pe ceea ce primesc din acele alegeri și nu se rezumă la a înceta să cunoască și să experimenteze. Pentru ei, viața îi surprinde, le oferă oportunități, îi provoacă. Alegerile sunt firești și naturale, sunt conștienți că indiferent de alegere, au posibilitatea să primească răspunsuri de la viață, sunt într-o continuă aventură și acest lucru le validează modul în care se raportează la viață.

alegerile_lecții_sau_eșecuri

Dar așa cum spune vorba rabinului: Și tu ai dreptate, și tu ai dreptate! Deci, toți avem dreptate, însă contează perspectiva din care privim. Ne dorim să alegem astfel încât să ieșim din zona de confort, căci avem o zonă de confort de când ne naștem: avem un mediul social, un nivel de interacțiune, etc. Toate acestea ne dau o siguranță și o stabilitate, însă acestea dacă nu ne sunt aduse în viață ca o alternativă și nimeni nu ne indică și posibilitatea unei alte viziuni, prin educație, stimulare cognitivă, și adică, cea în care alegem să ieșim din zona de confort riscăm să ajungem oameni care regretă alegerile care nu le satisfac așteptările, dar mai ales, nici măcar să nu avem tendința să dorim și altceva!

Așadar, părinte, te rog să îți îndrumi copilul să iasă din bula pe care i-ai creat-o cât a fost copil și încearcă să îi facilitezi tranziția către o viață, în care își face propriile alegeri, își dorește să aleagă să cunoască mai mult, să experimenteze, să pună la îndoială informațiile care îi sunt livrate de către alții, să îi stârnești curiozitatea, dar mai ales să nu îți proiectezi propriile așteptări asupra lui!

Așadar, copil mic și mare, când ai făcut ultima oară ceva pentru prima dată?

Eu am început acest articol călătorind cu trenul și l-am publicat pentru prima dată fiind într-un alt oraș!

You might also like

De ce nu renunti?
Read more
Cum sa imi aleg psihologul
Read more
Tu ai ales cariera sau ea te-a ales pe tine?
Read more
Daca vrei sa reusesti
Read more

0 comments

Leave a reply