Ce ramane dupa happy end?
Omul tinde să caute o stare de bine, un happy end, o constantă ce îi conferă liniște, implinire și alte variabile pe care fiecare le operaționalizează prin propria experiență și filtru de viață. Una dintre aceste variabile, pe care omul o poate cuantifica este relația cu un/o partener/ă. Știm că până ajungem să cunoaștem stabilitatea din relație, este indicat să găsim stabilitatea din noi înșine.
De asemenea, dacă dorim să fim pregătiți pentru relație este indicat să fim împăcați cu noi înșine și să ne acceptăm lecțiile primite de-a lungul vieții. Fiecare parcurge un traseu până ajunge la relație, unii au un traseu scurt, alții au de călătorit prin mai multe experiențe. Ce este important în tot acest proces de trăire al emoțiilor, este să fiți deschiși la ceea ce vă oferă viața. Nimic nu este întâmplător, iar oamenii pe care îi întâlniți într-un anumit moment al vieții, nu sunt la voia hazardului. Fiecare persoană întâlnită, chiar dacă nu rămâne prezentă constant în viața ta, are un efect, un rol, care, în acel moment al vieții (când o întâlnești) te îmbogățește cu ceva, chiar dacă, ulterior tinzi să consideri că acea perioadă a fost o pierdere de timp, energie și sentimente.
Îmi trec prin minte multe exemple și persoane când mă gândesc la acest traseu. În același timp, realizez că tot acest traseu construiește ceea ce suntem în acest moment al vieții, este ceea ce, în diverse momente ne-a învățat ceva, am suferit, am zâmbit, am trăit intens emoțiile, am manifestat atașament și curaj, sau din contră, am renunțat la ceea ce aveam în acel moment și ne-am dedicat clipei.
Și iată-ne ajunși la relație, o variabilă care consolidează acea stare de bine, liniștea, împlinirea, având un ”happy end” demn de filme. Apoi ce urmează? Exact cum întreba o tipă la un workshop: ”Ce urmează după happy end în basme? Că toate se opresc acolo: … și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.
Ei bine, nu este o rețetă standard pentru ceea ce urmează și nici nu există un scenarist comun pentru toți. Din contră scenariul este cât se poate de personalizat pentru fiecare cuplu în parte. Ba chiar și pentru acele persoane pe care, le-ai cunoscut de-a lungul drumului și lucrurile nu au prins contur sau forma pe care o visai la acea vreme, cu acele persoane.
Dacă înainte să ajungi la relație ți se pare greu, complicat sau pur și simplu o aventură, ei bine, păstrarea acelei relații este de fapt, tot farmecul, dar și variabila care te menține constant angrenat în dorința de a fi fericit și împlinit. De vreme ce te afli într-o relație sănătoasă și nu toxică, putem spune că ești fericit cu tine însuți, căci altfel nu se contura relația. Doar că, pentru unii, după un timp, este posibil să realizeze că această relație nu este ceea ce au crezut că putea să fie și de aici începe marea problemă. Niciodată nu începeți o relație gândindu-vă la ce potențial poate avea în viitor, ci gândiți-vă la ce potențial are acea relație. Gândiți în prezent, nu vă proiectați. Dacă o faceți, riscați să credeți că el/ea devine mai bun/ă în timp și de cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru. Din contră, relația nu este sănătoasă și realizezi că este de fapt tot o parte din traseul tău, spre constanta de fericire de care vorbeam la începutul articolului. Pentru alții, după un timp, încep o nouă etapă și lucrurile sunt de la sine. Nimic nu este forțat, se trăiește, se simte și ești conectat la celălalt. Este minunat și parcursul se contopește cu momentul.
Prin urmare, ce urmează după happy end, este în esență ceea ce ”sădești” până în acel moment, dar și bagajul celor doi care devine unul și se calibrează.