Aș vrea să cred că lumea are loc și de mai bine, după perioada asta. O perioadă care e un perpetuum de vreo 30 de ani. Pentru că sunt femeie și simt nevoia de protecție, de afecțiune, de siguranță, sper la ceva mai bun, însă, pe zi ce trece parcă devine o luptă să speri că o să fie mai bine.

Lucrez la un centru, cu copii aflați în situații de risc. Foarte puțin am povestit despre activitatea mea aici, din motive de confidențialitate, deși este cea care îmi ocupă 8 ore/zi (în anumite zile, mai multe). Uneori sunt așa de mâhnită pe părinți, dar apoi, imediat știu că și ei nu au fost cei mai norocoși la capitolul educație, iar părinții lor au avut grijă să le distrugă viitorul, fără poate să realizeze, dărămite să mai stea să își pună problema dacă fac ceva greșit în educația propriului copil. Și uite așa copilul de ieri a devenit părintele de azi… părinte care perpetuează ce a învățat. E un paradox. Un părinte care a învățat în lipsa educației. Da! Căci și în lipsa educației învățăm. Dacă nu avem un model demn, integru, care să ne ofere sfaturi, indicații, explicații, să ne fie alături, dar cel mai important, să ne iubească și să ne arate această iubire învățăm prin ce ne este la îndemână: imitația.

De ceva timp, activitatea mea din privat mă aduce față în față și cu preadolescenți, nu doar cu copii din ciclul primar. Constat tot mai mult tendința fetelor de a se expune la o viață sexuală precoce, de ”a se vinde”, de a se afirma prin propriul corp… Când auzi povești de viață cu fete însărcinate la 10 ani sau fete care au fost victime ale abuzului sexual prin cămine sau acostate pe stradă cu o pungă de ”pernuțe Viva” și apoi, la vârsta adultă practică prostituția vă mărturisesc că tremură toată psihologia pe care am învățat-o în facultate, master și de-a lungul anilor. Ca specialist faci tot ce ține de tine să le oferi consiliere în ceea ce privește evoluția școlară și încerci să dezvolți în fetele acestea dorința de a vedea o luminiță la capătul tunelului prin educație. Încerci să le stârnești interesul în a-și creiona un plan de evoluție școlară. Chiar și așa, tot ca specialist te lovești de un sistem de învățământ infect, care rarisim îți oferă pârghii să motivezi o astfel de fată să vrea să aleagă școala, în detrimentul unei plecări pe ascuns de acasă, cu iubitul mai mare ca ea cu 6-7 ani.

Mai mâhnită am fost când mi-a trecut prin minte să caut definiția femeii și am văzut că internetul îmi spune că eu, o femeie sunt sinonimă cu prostituată. Eu, femeie sunt sinonimă cu săteancă. Oare, până când vom denigra femeia și vom alege să punem ca egal în dreptul ei, hărțuirea, abuzul, violența domestică. Lipsa educației, oameni buni, face ca cel de lângă tine să te creadă o cârpă, ca apoi să îți spună atât de des asta, încât, CHIAR TU, să crezi ceea ce spune el despre tine!

Fetele acestea au crescut spunându-li-se să nu se mai îmbrace ca niște panarame, să nu umble cu țâțele pe afară, să nu umble cu curul gol sau din contră, nu li s-a spus nimic. Ci au fost lăsate să crească în propria neștiință, ca o floare pe marginea drumului, care primește căldură și apă, doar atunci când natura își face treaba. În schimb, celorlalte, atât de des li s-a spus să nu facă aia, să nu facă aialaltă, că au sfârșit prin a le face. Și nu doar pentru că li s-a spus, ci și pentru că nimeni nu le-a oferit o alternativă, niște explicații, ci doar interdicții și lipsă de implicare din partea familiei. Uneori mă uit în ochii acestor fete știind că viitorul lor este pecetluit de o tristețe amară, de neșansa că trăiesc într-un stat needucat, sărac și corupt… și te simți neputincios, însă, faci tot ce ține de tine, ca specialist, să schimbi ceva în viața lor.

Să vă mai spun că mulțumirea mea cea mai înălțătoare în meseria pe care o practic este atunci când cel care este în fața mea îmi spune: ”Vreau să fiu și eu ca dumneavostră, să se uite lumea la mine pentru că are ce învăța.”, ”Îmi pare rău că nu o să ne mai vedem. Dumneavostră sunteți singura care știe toate secretele mele și nu m-a trădat”, ”Știm ce este violența și ce înseamnă abuzul că ne-a zis doamna Elena”, ”Vă mai aduceți aminte când ne citeați povești din care învățam ceva și mi-ați spus că drumul meu începe atunci când o să citesc? Pentru că așa o să pot merge la piață și poate, dacă e vreun afiș unde se dă ceva gratis, o să pot să citesc și o să știu că pot să iau ceva de acolo, fără să dau bani.”? Exemplele sunt multe.

E minunat, înălțător, poate cel mai important lucru din lumea aceasta, să iubiți copiii, să îi educați. Nu cu parul, cu ura, cu jignirile și pumnul. Ci cu inima caldă, cu răbdare, cu integritate, corectitudine și cu muncă. Dați dovadă că vă meritați rolul de adult, lider politic, dascăl, părinte, dincolo de ceea ce spune un dicționar sau opinia publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *