cand_ti_oi_trage_o_palma

         Descoperirea vine la pachet cu schimbarea prezentului, desprinderea de trecut și modificarea viitorului inițial. Creștem, trăim și ne înmulțim având în minte niște paradigme, proiecții, tagme, secrete, traume, alegeri, care aduc în noi și prin noi momentul zero. Acel moment ”wow”. ”Insight-ul”. Momentul în care se oprește tot și preț de câteva secunde are loc un declic în mintea ta, care transmite impulsuri în tot corpul. Acel corp, care, trece la acțiune.

  1. CONȘTIENTIZÁ,conștientizez,vb. I.Tranz. și refl. A face să devină sau a deveni conștient. [Pr.-ști-en-] – Conștient + suf.-iza.  sursa: DEX ’09 (2009).
  2. CONȘTIENTIZÁRE, conștientizări, s. f. Acțiunea de a conștientiza și rezultatul ei. [Pr.-ști-en-] – V. conștientiza. sursa: DEX ’09 (2009.

           Când ți-a fost ultima oară greu să accepți că ceea ce ți se întâmplă, nu este ceea ce vrei să ți se întâmple? Că cel de lângă tine, care îți este tată nu crede că vei fi mai mult decât un biet zidar. Că cea care te-a ținut în pântec din ”prost” și ”leneș” nu te scoate. Că iubita te-a lăsat cu ochii în soare pentru că nu ai ”cohones”. Că iubitul a plecat cu alta pentru că nu ești deschisă la lucruri noi în pat. Că nu ești capabil să îți treci examenele pentru că ai tăi îți spun că școala nu e așa de importantă. Că după ce te-ai căsătorit și ați avut primul copil, ți-a rupt două coaste și ți-a învinețit ambii ochi. Că din ”neisprăvito”, ”incapabilule”, ”nesimțito”, ”putoare”, ”proasto”, ”împiedicatule”, nu ai reușit să crezi că vei putea să treci. Că ”eu te-am făcut, eu te omor”, ”nu ești bun de nimic”, ”când ți-oi trage o palmă”, ”îți mut gura la ceafă”, ”taci! nu ai auzit să taci?!”, ”să nu te mai aud”, ”mă mir că se prinde ceva și de tine”,să vorbești când ți-oi spune eu”, ”pe vremea mea, nu era așa”, ”eu am fost ca tine. Tu ca mine, ma ai de mâncat mămăligă”, ”îți rup oasele dacă te mai prind cu ăla”, ”aia de ce a putut și tu nu?” te-au urmărit, te-au clădit, te-au făcut să alegi, te-au traumatizat, te-au îndepărtat de tine, te-au dezumanizat sau chiar te-au transformat într-un mecanism trist și încâlcit, care nu își găsește liniștea.

          Să vezi dincolo de imaginea creată de alții despre tine nu este deloc ușor, într-o lume în care puțini caută să vadă imaginea de dincolo de ansamblu. Să tranzitezi într-o lume doar pentru a fi o bifă în univers, este infim comparativ cu ceea ce poate să devină omul prin cunoaștere și conștientizare. Să înțelegi că toate reproșurile părinților sunt lipsurile lor. Că toate jignirile colegilor vin din lipsa de educație și cunoaștere a altor alternative. Că bărbatul consideră femeia o bucată de carne, pe care o poate folosi pe termen determinat, doar pentru că el este limitat de niște nevoi bazale. Că bărbatul este doar puternic și nu este capabil de emoții, pentru că altfel ar părea slab pentru ceilalți și nu ar mai fi alfa. Că ne diferențiază culoarea pielii sau limba pe care o vorbim pentru că așa ni s/a spus în familie sau așa vedem la televizor. Că rezultatele școlare sunt cele care reflectă adevărata cunoaștere, pentru că cei care reușesc sunt analfabeți funcționali. Că suntem doar ceea ce apărem a fi în fața celorlalți este o minciună.

         Nu ceilalți sunt noi. Nu noi suntem ceilalți. Fiecare e tot și nimic mai mult. E nevoie să ne iubim, să ne acceptăm, să avem forța să credem că putem face acea descoperire despre noi. Să avem curajul să ne luăm copii de mână și să ieșim dintr-un mariaj abuziv. Să acceptăm că părinții noștri au o limită și că ei nu sunt cei care ne dau direcția finală a vieții, ci este nevoie și de autocunoaștere pentru a vedea care este limita între moștenirea genetică, proiecțiile părinților asupra noastră și noi înșine, prin datul nostru, unic.

           Tu ești cel care vrei să fii, atunci când momentul zero este conștientizat de tine. Când realizezi că poți fără ceilalți. Că ești fără a fi. Că vrei, fără să te împingă cineva de la spate. Că ai ceea ce nu are nimeni. Că ești unic. Că poți schimba vieți, prin tine. Că ai o putere miraculoasă, pe care doar tu ai capacitatea să o accesezi în tine. Că poți să speri la zile mai bune, fără să termini ziua cu lacrimi în ochi. Că poți iubi necondiționat, fără să ai cicatrici, nici pe corp, nici în suflet. Când te poți dărui copiilor prin a învăța de la ei și ei de la tine. Când știi că ești imperfect și te accepți. Când cauți să îți depășești starea de fapt și lași ego-ul în spate, făcând pace cu el. Când trăiești cu tine, pentru tine, nu pentru alții. Când viața ta, este a ta și nu a altora. Când prinzi contur, într-un spațiu și ești atent la el.

                Să crești în tine, prin tine e minunat și aduce cu sine costuri, însă privirea de dincolo de ansamblu este cea mai de tânjit și de atins. Să devii una cu tine. Ajută-te să crezi că poți schimba ceea ce aduce mizerie, rău, suferință în viața ta. Fă-te pe tine, prin tine. Iubește-te! Căci universul este dispus să îți ofere mai mult decât crezi tu că poți primi.

0 comments

Leave a reply