Educatia pentru parinti

educatie_pentru_parinti

La mulți ani,

       Sper că noul an a venit pentru fiecare cu gânduri realiste și sunteți pregătiți să vă bucurați de ceea ce urmează să vă aducă 2020. Fiecare an, aduce cu sine noi învățături și din fiecare an lăsat în urmă învățăm ceva.

      Anul 2020 aduce cu el, pentru mine o colaborare interesantă și care, cred eu, va fi de folos publicului larg. Colaborarea cu Euro Libris nu se bazează doar pe partea comercială, ci și pe eficiența și calitatea profesională pe care atât eu, prin Nousolaris, cât și reprezentanții Euro Libris, doresc să o ofere cititorilor.

      Euro Libris este o librărie virtuală, care cuprinde zeci de mii de cărți din aproape toate domeniile, pe diferite categorii, traduse din mai multe limbi străine (engleză, franceză, spaniolă, italiană, portugheză, germană). Este incredibil cât de mult poate conlucra tehnologia și partea umană (specialiștii), în procesul de livrare al informațiilor de calitate pentru individ.

        Ei bine, această librărie, dorește să investească în dezvoltarea domeniului parenting, sau cum îmi place mie mai bine să îi spun, educație pentru părinți. Aparent nimic wow. Aparent. Însă, în mai multe postări publice, de-ale mele, din mediul online, am menționat faptul că educația este unul dintre cei mai importanți piloni în creșterea și dezvoltarea unei națiuni prospere, civice și conștiente de ceea ce este și ce poate deveni. Euro Libris dorește ca toate cărțile publicate despre parenting, să fie coordonate de specialiști în domeniu și totodată, aceștia să fie în contact direct, cu cei care au întrebări legate de ceea ce citesc, în cărțile achiziționate. Editura care va tipări cărțile de parenting se va numi Familia.

educatie_pentru_parinti

        Îmi amintesc și acum, anul 2012, când am ales să urmez masterul de psihologie educațională. Acest domeniu era mort în România. Nici acum nu este prea viu, chiar dacă au trecut 7 ani. Însă neglijarea acestuia, ne-a adus în situația în care suntem în prezent (social, cultural, economic, dar mai ales politic). Mi-am dorit să ajung să pot învăța oamenii să învețe, să cunoască procesul de învățare, rolul său, dar mai ales să colaborez cu acele persoane din comunitate, care se ocupă de furnizarea educației (educatori, învățători, profesori, părinți, etc.). Cel mai greu a fost drumul. Am învățat pe propria piele ce înseamnă educația, în România, atât din perspectiva învățatului, cât și din perspectiva celui care învață pe ceilalți. Să nu uităm sistemul. Sistemul care este compus, din noi, cei care facem o schimbare începând cu noi înșine și cei care se plâng de el, fără a face ceva, concret. Sistemul e o caracatiță, așa cum spuneau unii, însă și această caracatiță este hrănită cu ceva și este compusă din cineva. Depinde de fiecare dintre noi, dacă continuăm să hrănim sistemul sau vrem să îl transformăm. Nu renunț la ideea că se poate reforma învățământul. Nu renunț pentru că știu ce presupune să nu facem acest lucru. Vedem efectele în prezent: analfabeți funcționali, persoane incompetente propuse pentru poziții de conducere, mămici minore, exploatare sexuală, părinți divorțați și o societate dezbinată. Totul de la lipsa educației.

        Câți dintre părinți sunt educați, astfel încât să poată educa la rândul lor, copiii pe care îi au? Câți dintre masculi și femele știu să mai interacționeze fără a se expune, jigni și denigra? Câți dintre oameni mai manifestă un comportament proactiv ? Câte dintre fetele minore, care ajung mămici știu ceva despre ceea ce înseamnă creșterea unui copil? Câți dintre noi avem capacitatea să nu dăm bacșiș la orice mic favor (la benzinărie, la tuns, la medic, etc.), care ne scapă de cozi, muncile practice și ne pune pe un nivel de superioritate sau ne bagă în față? Câți dintre noi știm diferența enormă dintre ceea ce este viața la țară și cea de la oraș?

        Ei bine, educația nu este doar cea pe care o primim la școală, oameni buni. Dacă așa considerați unii, este indicat să vă revizuiți această perspectivă. Educația se întâmplă din perioada intra-uterină. Sunt numeroase cercetări științifice, deja vechi, care arată influența mediului, a părinților, dar mai ales a celei dătătoare de viață asupra embrionului – vezi Articol. Educația nu este un subiect nou sau despre care să se discute cu importanță, de curând. Nu. Educația este cea care ne-a ridicat de la piatră și baros, care ne-a adus noi deprinderi de viață și care ne-a împins să folosim acel proces psihic reglator, care ajută la devoltarea personalității și care este unul dintre trăsăturile cele mai importante care ne diferențiază de animale: voința.

Dacă planul tău este pentru un an, plantează orez. Dacă planul tău este pentru 10 ani, plantează pomi. Dacă planul tău este pentru 100 de ani, educă-i pe copii.” – Confucius

Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viață; de aceea pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i.” – Aristotel

educi mintea, dar nu şi simţul moral al unui om înseamnă să educi unui pericol la adresa societăţii.”Theodore Roosevelt

Îl poţi învăţa pe un elev o lecţie pe zi, dar dacă-l educi să înveţe din curiozitate, el va continua să înveţe toată viaţa.” – Clay P. Bedford

Cum îi veţi creşte pe copiii voştri în rânduială, când voi înşivă duceţi o viaţă fără rânduială? Dacă vrei să educi pe alţii, educă-te mai întâi pe tine însuţi.” – Sfântul Vasile cel Mare

      În ultimii 5 ani, au apărut o serie de persoane atotcunoscătoare în domeniul educației parentale (parenting), care promovează diverse tehnici salvatoare și panacee universale. Astfel, vă recomand să vă alegeți cu grijă materialele pe care le citiți, dar și pe cei pe care să îi urmăriți. Se dezvoltă o întreagă afacere pe acest concept de parenting, care dacă nu este înțeles cum trebuie, riscă să se transforme în cu totul altceva. Ca să poți învăța pe alții este necesar să fi fost învățat la rândul tău, dar mai ales să poți învăța pe alții, ținând cont de învățămintele care te-au clădit și cu care ai reușit să vezi rezultate prin tine însuți, fără a încerca să îi prejudiciezi pe aceștia.

      Pentru că educația e vastă și se adresează tuturor, colaborarea mea cu Euro Libris se axează pe educația părinților și a celor care educă un copil. Toți au la dispoziție colecții de cărți, care să îi ajute în creșterea, educarea și facilitarea dezvoltării copiiilor, de la naștere până la 18 ani. De asemenea, aceste informații nu se adresează doar părinților, ci și celor care se gândesc să aducă pe lume copii. Este foarte important să știm ce implică venirea unui copil pe lume și mai ales să știm cum să reacționăm în anumite momente, de la naștere, până la majorat (dar și mai departe). Cărțile vă ghidează și acest lucru nu vă îngrădește să personalizați interacțiunea dumneavostră cu copilul, căci fiecare legătură este unică și se bazează pe niște principii fundamentale. Însă relația copil-părinte fiind unică necesită o particularizare, plecând de la principiile fundamentale cunoscute.

educatie_pentru_parinti

       Având în vedere că fiecare copil care crește vine cu partea lui de temeri și ridică semne de întrebare asupra evoluției lui, poți să intri pe grupul de facebook Parenting inteligent și acolo poți să adresezi întrebări, ținând cont de paragrafele publicate, din cărțile traduse și furnizate de Euro Libris. Voi avea grijă să vă răspund cât mai punctual, să vă ofer informații, ținând cont de experiența acumulată de-a lungul anilor în lucrul cu copiii, dar și cu părinții/adulții/cadrele didactice și să ofer exemple practice, care să vă vină în ajutor.

        Anul 2020 să vă ofere înțelepciune și dorința de a face schimbarea începând chiar cu dumneavoastră, învățând să gândiți, să fiți morali, onești, să acționați civic, să ascultați, să respectați, dar mai ales să oferiți iubire.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *