Tu_ai_ales_cariera_sau_ea_te-a_ales_pe_tine

Cariera, care este asociată cu munca ar trebui să însemne pentru adult, ceea ce înseamnă joaca pentru copil. Mai exact cariera să fie timpul pe care îl investești pentru a-ți aduce nu doar beneficii materiale, ci și psihice, afective.

  1. CARIÉRĂ2, cariere, s. f. Profesie, ocupație; domeniu de activitate; timp cât cineva lucrează într-un anumit domeniu. ♦ Etapă, treaptă în ierarhia socială sau profesională. ♦ Poziție în societate, situație bună. [Pr.: -ri-e-] – Din fr. Carrier. – sursa: DEX ’09 (2009)

Zilele trecute am participat la un curs de formare și una dintre întrebările adresate de către formatoare era următoare: V-ați gândit vreodată dacă dumneavoastră ați ales cariera sau ea v-a ales pe dumneavoastră?”. Deși discuția, din acel moment a subliniat o posibilitate de răspuns, eu cred că există 3 posibilități.

Prima variantă: te alege cariera și ales rămâi

Când vine vorba de carieră unora poate că li s-a întâmplat să urmeze un liceu și mai apoi o facultate, pe care au ales-o gândidu-se că poate scapă de niște materii pe care le-au detestat în liceu, și nu pentru că acea facultate reprezenta ceva real pentru evoluția sa. Sau pentru că același lucru l-a făcut și mama și tata și bunicii. Sau pentru că știu că dacă vor absolvi acea facultate vor avea un salariu foarte bun. Cei care sunt în această categorie, sunt cei care mai întâi au fost aleși de carieră. Au început să profeseze în domeniul în care au fost pregătiți, iar pregătirea a fost determinată de către unul dintre motivele enumerate mai sus. Deși ar părea că au avut un plan clar că vor ajunge în acel domeniu, nu este așa. Intenționalitatea nu vine din nevoia lor internă de autoactualizare, ci are o influență externă: evit ce nu îmi face plăcere (anumite materii), urmez un pattern (fac ce a făcut mama/tata/bunicul etc.), mă las influențat de părerea altora (ai un salariu foarte bun dacă urmezi facultatea x). Drept urmare te-a ales cariera și tu alegi să rămâi în acest stadiu. În acest caz, cariera o urmezi pentru că te complaci în situație și nu ai curaj să încerci să schimbi sau cel puțin să încerci să produci schimbarea, deși sunt factori care îți creează discomfort la locul de muncă, în activitatea pe care o desfășori sau la nivelul relaționării cu ceilalți.

Tu_ai_ales_cariera_sau_ea_te-a_ales_pe_tine

A doua variantă: inițial, te alege cariera și apoi o alegi tu pe ea

În această categorie, premisele rămân la fel ca la categoria anterioară. Ceea ce se întâmplă apoi, este faptul că alegi să schimbi domeniul. Este vorba despre faptul că pe lângă faptul că ai conștientizat că nu te regăsești în ceea ce faci, că deși ai o remunerație satisfăcătoare ceva lipsește și faci ceea ce se numește reconversie profesională. Mai exact produci o schimbare în viața ta profesională și alegi să faci ceea ce îți place. Prin urmare ești mult mai implicat și dispus să înveți, să te dezvolți în acea direcție.

A treia variantă: tu alegi cariera și aleasă rămâne

În această categorie se regăsesc cei care sunt talentați, dar talentul lor este fructificat. Cum adică? Adică cei care au un talent, îl descoperă și îl practică, ajută la dezvoltarea lui, la îmbunătățirea lui. Tot aici se află și cei care descoperă că le place ceva sau că auTu_ai_ales_cariera_sau_ea_te-a_ales_pe_tine abilități, ”înclinație spre” ceva anume. Aici intenționalitatea vine din partea individului, este internă și nu externă, așa cum se întâmpla în variantele de mai sus.

De știut

Ce este și mai interesant se manifestă la nivelul fiecărei variante. Mai exact, momentul în care intervin dificultăți în direcționarea, ghidarea unui copil, adolescent sau adult în alegerea unei cariere este indicat să apelați la un psiholog care se ocupă de consiliere vocațională. Deși pare o chestie ușor de gestionat, mă refer aici la a ghida un copil, adolescent, adult în a-și alege o carieră, nu este. Sunt mulți adolescenți care nu știu ce vor să urmeze în viitor, care nu sunt conștienți de abilitățile și competențele lor. În aceeași măsură sunt și cei care după ani buni de activitate într-un domeniu realizează că nu asta își doresc, că nu se regăsesc. De asemenea, mai sunt cei care sunt obligați din diverse motive (dați afară, închiderea firmei, faliment, accident, etc.) să facă reconversie profesională și nu este ușor tuturor să acceadă într-un alt domeniu, decât cel în care au activat 20 de ani.  Deci, cariera fie o alegi, fie te alege. De tine depinde în care parte a direcției te afli.

P.S.: Ia o pauză de la ceea ce faci în acest moment și gândește-te când ai făcut ultima oară ceva de care să te bucuri așa de tare, încât să simți că nu poți exprima acea fericire? Dacă a trecut mai mult de o lună, îți recomand să produci o schimbare în viața ta, plecând de la ceea ce consideri că te impiedică să fii fericit/ă.

You might also like

Daca vrei sa reusesti
Read more
Ce sa fac daca nu ma place?
Read more
Cand n-o sa mai fie
Read more
Alegerile: lectii sau esecuri
Read more

0 comments

Leave a reply